Összetartozunk tábor – középiskolás szemmel

Bevezető: 
Idén tízedik alkalommal került megrendezésre a Kárpát-medencei középiskolások számára az Összetartozunk tábor július 22-29 között.

A helyszín ezúttal Eszteregnyén a Nyitnikék Erdei Szálló volt. Ide Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből, Vajdaságból, Muravidékről és az anyaországból érkeztek résztvevő fiatalok felnőtt kísérőkkel. Hogy miért jelentkeztem ebbe a táborba? Talán csak azért, mert tavaly – amikor először voltam ott – sok pozitív élményt kaptam. Bár tisztába voltam azzal, hogy minden évben más, de biztos voltam benne, hogy nem fogok csalódni és legalább ugyanolyan jó lesz.

Az idei évben egy teljesen új helyszínen, Zala megyében került lebonyolításra a tábor. A táborlakók egy részét már az előző évről ismertem, de sok új arccal is találkoztam az első napon. Nagyon jó volt találkozni azokkal, akikkel már egy hetet Velemben együtt töltöttem és azóta is tartottam a kapcsolatot a közösségi média segítségével. De minden évben sok újdonság is van a résztvevőkön kívül, amiről a szervezők és felnőtt kísérők gondoskodnak.

Az idei év témája a változás volt. Ezért az ismerkedési és közösségépítő gyakorlatok egy része is már ennek szellemében valósult meg, ahol otthonról hozott, az életünkben változást szimbolizáló tárgyakat mutathattunk be társainknak. Persze voltak még beszélgetős programok, kreatív, kézműves foglalkozások, vetélkedők, egy napos kirándulás Tapolcára és a Balatonra, önkéntes akció, éjszakai bátorság próba csillaghullással és a záró estre mini színházi előadások is.