Az Egri Közösségi Alapítvány

Bevezető: 
Egy baráti társaság nagy terveinek megvalósulása

A 10 fős, színes kis szervezőcsapatunk 2020. nyarán kezdte meg a közös munkát a Gyökerek és Szárnyak Alapítvány mentorálásával, hogy megalapítsa az Egri Közösségi Alapítványt.

Célunk, hogy Eger egy jobb, élhetőbb, izgalmas város legyen, olyan helyi közös kezdeményezések és adományok által, melyek az értékeink mentén fejlesztik a várost és közösségeit, valamint erősítik a helyi identitást.

Fő feladataink közé tartozik az adománygyűjtés, a helyi erőforrások mobilizálása, cégek és magánszemélyek megkeresése és bevonása a cél érdekében. Az alapító tőke gyűjtéséhez kapcsolódóan csapatunk minden tagja kipróbálta a követes adománygyűjtést (pl.: Swimathon 2021 Szárazon!), mely több szempontból is érdekes tapasztalatnak bizonyult. Egyfelől nagyszerű élmény és kihívás volt számunkra - megtanultuk elhagyni a komfortzónánkat, ezenkívül szélesebb körben tehettük ismertté az alapítványt és céljainkat.

A sok munkánk beérni látszik, hiszen közel egy év után, idén augusztusában bejegyzésre is került az alapítvány, amit meg is „ünnepeltük” egy bemutatkozás formájában, az Egri Bikavér Ünnepen. Itt végre találkozhattak velünk személyesen az emberek és elbeszélgethettünk a tervekről, az útról, és az ötleteinkről. A három napos sátrazásunk nem sikerülhetett volna ilyen jól támogatóink segítsége nélkül. (pl.: Heves Megyei Vízmű Zrt., Ostoros Családi Pincészet, Garamond Stúdió).

Jó volt hallani, milyen kérdések és vélemények fogalmazódnak meg az emberekben alapítvány kapcsán, valamint, hogy Mi hogyan segíthetnénk a helyi közösségnek, hiszen a végső cél az, hogy Mi is adjunk. Ennek érdekében terveink között szerepel 3 alap létrehozása:

Az ESÉLY alap célja az egri, Egerben élő kevesebb eséllyel rendelkezők – fogyatékkal-, szegénységben élők, hajléktalanok, társadalmilag kirekesztett csoportok, személyek - életminőségének javítására, és aktív részvételével megvalósuló kezdeményezések támogatása.

A JÖVŐ alap célja, azon kezdeményezések támogatása, melyek Egert innovatívabbá, fenntarthatóbbá, klímabarátabbá, „okosabbá” teszik – pl. innovatív, zöld, oktatási programok.

Az ÉLMÉNY alap célja, hogy egy izgalmas, barátságos, kultúrabarát város teremtése pl. kulturális, ifjúsági, szabadidős programokat, lakossági, közösségi kezdeményezéseket támogatása.

Ez alatt olyan mechanizmust képzeltünk el, amelyet Egerhez kötődő̋ (például itt lakó, tanuló, dolgozó) személyek indítanak, végeznek el, és a város fejlődését, az itt elő közösségek szorosabb összefonódását szolgálják.

Terveink között szerepel az is, hogy az ősz folyamán pályázatot írjuk ki, ahol olyan helyi közösségek által kitalált és megvalósítani kívánt projekteket várunk, amelyek kapcsolódnak valamelyik fenti témához.

Várhatóan a városi ünnepeken is kint leszünk, hogy az érdeklők tájékozódni tudjanak alapítványról és a pályázatainkról is. Emellett természetesen megtaláltok minket Facebookon (Egri Közösségi Alapítvány) és Instagramon is (eger.közös.alap).

 

Madarász Réka