Bennfentes Önkéntes!

Bevezető: 
Napjainkban az ember mindenhol azt hallja, hogy mennyire fontos és nemes dolog önkénteskedni. Mi, középiskolások az önkéntesség fogalma mellett a kötelező iskolai szolgálat definíciójával is találkozunk a mindennapokban, az osztályfőnöki órák és az érettségi közeledtével kicsit sűrűbben is.

2019. december 18-án az iskolánkban, egy kötetlen osztályfőnöki óra keretében ismerkedhettünk meg az önkéntességgel, tapasztalati szakértők segítségével.  A személyes tapasztalatok és a felszabadult beszélgetés kifejezetten jó légkört eredményezett, senki sem érezte magát feszélyezve.  Meglátásom szerint az előadás kellően informatív és személyes volt, olyan praktikus érveket is hallottunk az önkéntesség mellett, amelyek hatására még a mi korosztályunk is szívesen veszi ki a részét egy-egy önkéntes tevékenységből a jövőben. (Annak ellenére, hogy az osztályban szinte már mindenki teljesítette a közösségi szolgálatot, az óra mégis teljesen lekötötte a figyelmünket és nem szakította félbe egy darab hangos ásítás sem.) Szerintem érdemes lenne több ilyen népszerűsítő programot szervezni, hogy a diákok rájöjjenek, az önkéntességnek igenis van értelme a kötelező 50 órán túl is.

És hogy miért éri meg önkéntesnek lenni?! Az én személyes történetem: az önkéntes tevékenységen keresztül rengeteg új, értékes, és érdekes embert ismertem meg, akikkel már programokon kívül is tartom a kapcsolatot. Megtapasztaltam, hogy milyen jó érzés olykor önzetlenül segíteni. Valóban több lettem azzal, hogy tettem valamit a környezetemért.

Botond