A célkitűzés művészete - Tóth Gábor gondolatébresztő előadása

Bevezető: 
2017. április 11-én az Új Nemzedék Budapesti Közösségi Térben egy 70 perces előadáson vehettek részt az oda látogatók. A beszélgetés témája a célkitűzés művészetéről szólt a Tudatos Fiatalok Közösségének tagjától, Tóth Gábortól. Érdekes kérdések felvetésére érkeztek a kielégítő válaszok. Megtudhattuk, hogyan érhetjük el céljainkat, vagy mi azaz út, amivel el tudjuk érni azt, hogy a hobbink egyszer a munkánk legyen. Márpedig ki ne örülne, ha úgy élné az életét, hogy soha nem kellett azt csinálnia, amit nem szeret?

Tóth Gábor lendületes, motiváló előadásán felvette azt a kérdést, hogy „Honnan tudjam, hogy mi a célom?” Ez nekem egy olyan kérdés volt, amin nem is gondolkoztam soha, hiszen evidens volt, hogy ezek az inspirációk belőlem fakadnak. Aztán elkezdte kifejteni a mondandóját, és a kocka is fordult. Olyan állítások hangoztak el, mint például: úgy választ az ember célt, hogy a társadalomnak imponáljon, vagy a szüleink álmait akarjuk megvalósítani. A tanács az volt, hogy legyünk egyedül, mert akkor a legőszintébb az ember. Így kell elgondolkodni az igazi motivációinkon, mert nem befolyásol semmi. Olyan tippet is kaptunk, hogy készítsünk kördiagramot, magunk megismerésére, és célunk megtalálására és készítsünk 15 kihívást, szedjük lajstromba a motivációkat. Miután megvan a lista nincs más dolgunk, mint követni a kitűzött feladatokat.  Nem kell a lehetetlenre gondolni. Ezek a kis célok, vezetnek a nagy célhoz. Ilyen például, ha egy órával hamarabb kelünk azzal, 365 órát nyerünk egy évben. Ezzel a módszerrel akár egy nyelvet is megtanulhatunk.

A jelenlévők azt is megtudhatták, hogy 21 nap alatt lehet ezeket a kihívásokat szokássá alakítani. Ezek megszilárdítására az olvasást és a célba fektetett időt ajánlotta. De nem csak a cél fontos, hanem a szándék is. A híres közmondást is alátámasztotta Tóth Gábor. Azt a tanácsot adta, hogy legyen a szemünk előtt a szándék hozzájárulni a világ jobb működéséhez, és a közösség prosperálása. Egy jó cél ön azonos, egy jó cél nagy, egy jó cél intuitív és racionális.  Gábor egy új módszert is bedobott, ami a S.M.A.R.T. névre hallgat. Ez alapján meg kell határozni mit, szeretnél csinálni pontosan és hogy mérhető, akció orientált, realista és tervezhető célt alkossunk meg. Gábor szerint azért nem éri el sok ember azt, amit akar, mert túl sok a cél és így könnyebben feladhatjuk az álmainkat.

Az előadás végén még néhány olvasmányt is ajánlott nekünk a Tudatos Fiatalok Közössége (Will Smith – Represent an Idea, Oprah – Understand the next right move). A 70 perc konklúziója, hogy válasszuk meg, hogy mi az, amit szeretnénk csinálni, mert ha 20 évig foglalkozunk azzal, amit gyűlölünk sokkal kevesebbet ér, mintha 20 évig azzal törődünk, amit szeretünk.