Diákmunka Konferencia 2022 – Egy résztvevő szemszögéből

Bevezető: 
2022. április 20-án a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar dísztermében megrendezésre került a Pedagógusképző Kar és az Erzsébet ifjúsági Alap közös konferenciája, a „Diákmunka Konferencia 2022”. A program célja elsősorban, hogy a tanulmányokkal párhuzamos munkavégzés és a pályára lépés kérdéseire válaszokat adjon, azonban egyéb érdekesebbnél érdekesebb, a fiatalságot érintő témákról is szó esett.

A konferencia egy rövid megnyitóval kezdődött, ahol Ament Balázs (az ERIFA képviselője), és Dr. Döbör András (a JGYPK dékánja) köszöntötte a diákokat. Ezek után prezentációkkal és néhol bemutatkozó videókkal színesített kiselőadásokat hallgathattunk meg különböző előadóktól.

Az első ilyen előadás a „Diákmunka best practice” címet kapta, melyet Kulcsár István, a Pannon Work kirendeltség-vezetője tartott. A szervezet bemutatása után előadásából gyakorlati ismereteket sajátíthattunk el, amelyek a munka-, illetve a diákmunka világában segítik az eligazodást, többek között például megismerkedhettünk a fizetésből levont összegek rendszerével is.

A következő előadó Nagy Réka, a Fesztivál Önkéntes Központ képviselője volt, aki társaival együtt számos fesztivál önkéntesellátottságáról gondoskodott már (pl. Volt, Sziget, stb.), és a kezdetben csupán maroknyi embert felkaroló kezdeményezést láthatta országos szintű, hatalmas érdeklődésnek örvendő szervezetté nőni. Az Önkéntes Központ tevékenységeinek és mentorprogramjának bemutatása után pedig az önkéntes munkavégzés előnyeibe és a rá vonatkozó szabályokba is betekintést kaphattunk.

A „Miről ismerjük meg a közösségszervezőt?” című előadás során Orbán Hedvig, a Szent-Györgyi Albert Agóra igazgatója mutatta be, mik is egy közösségszervező feladatkörei, jellemző kompetenciái és motivációi. Ezen kívül saját kutatásán keresztül az egyetem közösségszervezői képzésének ismeretéhez is közelebb kerülhettünk.

A szendvicsebédet követően, melyhez egy-egy választható üdítő vagy kávé is járt, egy kerekasztal beszélgetésben vehettünk részt, melyben különböző közösségi terek mutatkoztak be, illetve lehetett kérdéseket feltenni képviselőiknek. A beszélgetésben részt vett a D2, a GyepesMód, a BIIP, és az ERIFA képviselője, és beszámoltak közösségi tereik működéséről, sajátosságairól, valamint válaszoltak a közösség által feltett egyéb kérdésekre is.

A konferencia utolsó egysége az „Élet egy falusi művelődési házban” címet kapta. A jó hangulatú beszélgetés során Dombóvári István, a Jászkarajenői Petőfi Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója avatott be minket kulisszatitkokba pályája kapcsán, és elmesélte, hogyan sikerült fellendítenie az aprócska falu kulturális életét, ez által is bebizonyítva, milyen fontos szerepet tölthet be egy közösségszervező egy közösség életében.

Összességében elmondható, hogy a konferencia nem csak hasznos, hanem kellemes időtöltést is nyújtott, és lehetőséget teremtett nem csupán az információgyűjtésre, hanem a kapcsolati háló fejlesztésére is.

Fotók: Ocskó Ferenc

Beszámoló: Bakó Rebeka