Élősködők - filmajánló

Bevezető: 
Az alábbiakban egy filmkedvelő fiatal moziajánlóját olvashatjátok.

2019-ben megjelent, Dél-Koreában forgatott vígjáték-dráma. Rendezője PongDzsunho. Ez a film a gazdag ember, szegény ember között húzódó ellentétet mutatja be, remek humorral és találékonysággal, de mégis képes a film megmutatni a szegénység szomorú és sötét oldalát. Az alkotás a rendező 2013-as Túlélők viadalának párfilmje.

Az Élősködők egy család történetét meséli el, akik hátrányos anyagi helyzetük miatt minden lehetőségbe kapaszkodva, napról-napra élnek. A film elején már jön a lehetőség, vagyis a gazdag családba való bekerülés (álláslehetőség). Itt még csak az egyik főt érinti az állás viszont itt lép életbe a cím motívuma az „élősködők” kifejezés. Csellel beférkőznek a családba a családfő bőre alá. Ezek után bonyolódik a cselekmény szál, viszont én ezt egy ajánlónak szánom és nem spoiler-nek szóval nem írnám le, a fő eseményt. Ez a film egyszerre komédia és fekete komédia. Akárhány fontos döbbenetes esemény történik mindig megfűszerezi a rendező a humorral ami eléggé sok kérdést felvet a nézőben.

Másrészt egy társadalmi képet formál a film, amiben szemben állítja a gazdag társadalmi réteget a szegénységgel. A film a karaktereket nem teszi szerethetővé sem ellenszenvessé a nézőnek, valamilyen szinten az összes karakter helyébe beletudjuk képzelni magunkat.

Díjak:

2020. Oscar-díj

Oscar a legjobb forgatókönyvnek

Oscar a legjobb rendezőnek

Arany Pálma