"Illatolás, szürcsölés, jellemzés" – kávékóstolás a budapesti közösségi térben

Bevezető: 
Összetéveszthetetlen illatok lengték be a budapesti közösségi teret, mikor a szomszédos Starbucks munkatársai meglátogattak minket…jobban mondva átköltöztek hozzánk egy órácskára.

A Starbucks egy tudatosa működtetett frenchise. Ha ott vásárolsz, biztos lehetsz benne, hogy a kávét olyan helyről hozták, ahol megbecsülik a dolgozókat és megfelelő fizetést kapnak fáradozásukért. Támogatják a termelőket és nők számára is lehetőséget biztosítanak egy kávétermelő vállalkozás elindítására. Ha ez még mindig nem lenne elég, nagy hangsúlyt fektetnek a közösségi tevékenységekre. Itt jött képbe az Új Nemzedék budapesti közösségi tere.

A Csata a párnáért nevű programunkban segítségünkre volt az Egyetem téri Starbucks kávézó is, helyszínt biztosítottak az egyik állomásunknak. A verseny végeztével felajánlották, hogy szívesen tartanának nálunk egy kávékóstoló alkalmat, amire április 10-én került sor.

Niki és Kriszti megmutatták, hogyan kell french press eljárással kávét készíteni, majd végigvezettek minket a kávékóstolás lépésein. Egy Sumatrából származó sötét pörkölésű fűszeres kávéval, chipsszel és krémsajttal készültek nekünk. „Az utóbbi kettőnek mégis mi köze egy kávékóstolóhoz?” – teszed fel a kérdést jogosan. Nos, miután megettük a sajtos chipset, a kávé lágyabban simult a nyelvünkhöz, az aromák kissé átalakultak. Miközben gőzerővel dolgoztattuk az ízlelőbimbóinkat, a lányok készségesen válaszoltak a kérdésekre és osztottak meg velünk érdekességeket. Kiderült, hogy ha elég kemény vagy, kb. 10 kávészem elfogyasztásával helyettesítheted a napi kávé adagodat, egy marok után pedig az ágy közelébe se mész 2 napig (ezt természetesen senki sem ajánlja).

Ha te is szeretnéd megtapasztalni a kóstolás örömeit, nyugodtan látogass el az üzletbe, majd menj egy kicsit tovább és térj be hozzánk is, hogy megoszd velünk a tapasztalataidat. (Niks)