Tóth Gábor előadása a Budapesti Közösségi Térben : Gondolatok a jelenből - avagy hogyan tedd mindig pont azt, amit szeretnél

Bevezető: 
A 21. század nagyvárosában sokkal több információ ér minket, mint amire fel vagyunk készülve. Hogyan válasszuk ki a számunkra releváns tartalmat? Hogyan legyünk hatékonyak az egyre növekvő teendők végeláthatatlan tengerében? És a legfontosabb: mindeközben hogyan érezzük jól magunkat minden pillanatban?

Tóth Gábor a tudomány a mindfullness és a keleti filozófia harmonikus és hatékony összhangjával keresi a kérdést a fenti válaszokra. Saját maga egy hátizsákkal vágott neki Európának, és azon túl, hogy az utazás közben szerzett élményeit integrálta a mindennapjaiba, úgy döntött, hogy az életét konnyebbé tevő tapasztalatokat megosztja másokkal is: létrehozta a Tudatos Fiatalok Közösségét. A csoport célja, hogy közösséget biztosítson azoknak a fiataloknak, akik egy új alapokon nyugvó világot szeretnének építeni, vagy pusztán csak átlátnak a mátrix illúzióján, és a tudatos jelenlétben szeretnének találkozni a hozzájuk hasonlóval.

Az előadás az "énidő" címmel bírt. Amelynek fontos aspektusa az "én": a fogalom kiterjesztése túlmutat a szubjektumon. Tóth Gábor az "énről", mint egyben a körülöttünk lévő, érzékszerveinkkel tapasztalható egészről beszél. Ahogy egyes természeti népek tisztában vannak vele, hogy az általunk tapasztalt környezet szerves részét képezzük, a jelenlegi paradigmaváltás utáni tudomány pedig nyíltan kijelenti, hogy az érzékelhető világ egy tudat által kreált hologram, így az "énidő" fogalma is egészen egyedi és új értelmet nyer. Amennyiben az ebben a kontextusban értelmezendő "én" kerül fókuszunk központjába, cselekedeteink elkezdik az önzés helyett az egészet szolgálni, amely pozitívan visszahat a szubjektumra, ezáltal egy felfelé tartó spirál kialakulását idézzük elő.

Az előadás fontos részét képezte a jelen megértése. Amennyiben tudatunkat visszavonjuk a múlt emlékeiről, valamint a jövő kizárólag az elménkben létező fiktív teréből, megérkezünk az egyetlen valóban létező idősíkba, a jelenbe. Ez a téridő azon koordinátája, pontja, ahol cselekedni vagyunk képesek, megérkezéshez pedig elég egy mély belégzésre fordított figyelem.

A fenti kontextusba helyezett hasznosan töltött énidő tehát az egyént, mint az egészet szolgálja, úgy, hogy közben a cselekvő (te, kedves olvasó) a lehető legjobban érzi magát. A gondolatok kitisztulnak, a döntések pedig nem csupán ködös talánokba fordulnak, hanem nyílt, tiszta, egyértelmű jelzések mentén születnek, megkönnyítve ezáltal saját és a környezetünk életét, mindennapjait.

Ha van kedved hasonló emberekkel találkozni, akkor nézz rá Facebookon a Tudatos Fiatalok Közössége oldalára, és jelöld be, kérsz értesítést a posztokról. A heti néhány bejegyzést olvasva máris közelebb kerültél, hogy egy szebb jelenben létezz. Teheted mindezt a tudomány legmodernebb kutatásai, a keleti filozófia érthető értelmezése, és a hivatásukban sikeres fiatalok inspiráló példáján keresztül. Várunk szeretettel!

( Bokor Krisztián)