Felkészülés a nyelvvizsgára

Bevezető: 
A szünidő tökéletes alkalom lehet új ismeretek szerzésére, illetve nyelvtanulásra is

Az idegen nyelvek ismerete nem csupán a továbbtanulást tekintve fontos, hanem rendkívül hasznos is. Nyelvek segítségével megismerhetsz új kultúrákat, megkönnyítheti az utazásaidat, valamint új barátságok kialakítását. De hogyan is tudod fejleszteni a nyelvtudásodat?

Akár a vakáció is egy kiváló lehetőség lehet erre, hiszen több szabadidőd van, könnyebben tudod beosztani az idődet, ami segíthet a napi rutinod és később egy új szokás kialakításában. Milyen módszereket ajánlunk egy hatékony, mégis szórakoztató tanuláshoz?

Habár a  technológia sokban megkönnyíti az életünket, először néhány offline metódust mutatunk nektek.

               OLVASÁS

Kellemest a hasznossal! Az olvasás nem csak szórakoztató lehet, hanem rendkívül hasznos is, ha nyelvtanulásról van szó. Remekül fejleszti a szókincsedet, az ismeretlen szavak kiszótárazásával és a mondatalkotási képességeidet. Észrevétlenül, nyelvtani szabályok magolása nélkül ismerkedhetsz meg a helyes szórenddel és szóhasználattal. Olvashatsz bármit, ami téged érdekel, könyvet minden témában találni fogsz, csak keresned kell. Menj el a legközelebbi könyvtárba vagy könyvesboltba, és fedezd fel az idegennyelvű szekciójukat!

               SZÓKÁRTYÁK

Nehézséget okoz az új szavak memorizálása? Írd ki őket kis cetlikre, egyik oldalra az idegennyelvű, másik oldalra a magyar megfelelőjét. Ha haladó nyelvtanuló vagy, akkor magyar fordítás helyett a tanulni kívánt nyelven írhatsz hozzá egy definíciót és példamondatokat. A kártyákat magaddal viheted bárhova vagy esetleg kitűzheted a szobád falára, így folyamatosan memorizálni fogod az új szavakat, hiába nem a tanulásukra koncentrálsz. A kártyákat kidekorálhatod képekkel és színekkel, segítve a mielőbbi elsajátítást.

               NAPLÓ

Szoktál naplót írni? Ha nem, lehet éppen ideje elkezdened. A naplóírásnak rengeteg bizonyított pozitív hatása van, és miért is jegyezhetnéd le a gondolataidat egy idegen nyelven? Egy napló vezetése aktívan alkalmazza a jelenlegi tudásodat, valamint a kézírás segítheti az új betűk elsajátítását is, ha a választott nyelved nem a latin abc-t alkalmazza.

Az offlline módszerek mellett gyorsabbá és élvezetesebbé teheted a nyelvtanulást, ha használod a net adta lehetőségeket is. Ehhez nincs másra szükséged, mint internetkapcsolatra és egy telefonra vagy számítógépre.

               FILM- VAGY SOROZATNÉZÉS

Ki ne szeretne mozizni? Szerencsére ma már a saját szobádat is moziteremmé alakíthatod és a magyar szinkron helyett eredeti hanggal élvezheted kedvenceidet. Rengeteg platform közül válogathatsz, sőt a hang mellé feliratot is rakhatsz, így biztosan nem maradsz le egy mondatról sem. Az idegennyelvű mozi fejleszti a hallásodat, megismerkedhetsz különböző akcentusokkal (mely a nyelvvizsga magnós feladatánál kifejezetten jól jöhet), valamint egyes kultúrák nonverbális, azaz testi kommunkációjával is. Filmezés közben szótárazhatsz, kiírhatod a leggyakrabban használt szókapcsolatokat, így naprakész lehetsz az akkori szlengekkel vagy szókapcsolatokkal is, bármelyik időszakban játszódik a nézni kívánt sorozatod.

               IDEGENNYELVŰ CIKKEK

Érdekel a foci, a sztárok világa, esetleg új receptek? Megismerkednél a tanulni kívánt nyelved országnak a friss híreivel, kultúrájával, tájaival? Az interneten rengeteg izgalmas cikket találhatsz, melyek olvasása fejleszti a nyelvtudásodat és bővíti az egyéb ismereteidet is az adott témában. A netes újságok és blogok felfedezésével megismerkedhetsz az idegennyelvű szakszókinccsel is.

               NYELVTANULÓ ALKALMAZÁSOK

Számtalan nyelvtanulásra fejlesztett appot tudsz letölteni a telefonodra. A célnyelvedtől függően különböző alkalmazásokra bukkanhatsz, melyek mindegyike másmilyen. Pro tipp: töltsd le őket, próbáld ki pár napig, majd válaszd ki a neked legjobban tetszőket és használd azokat. A kis zöld baglyoson kívül rengeteg alternatívát találhatsz, némelyiket szótanulásra, némelyiket beszédértésre specializálódva.

Az általunk említett fenti 6 tippen kívül rengeteg más lehetőség van az élvezetes és hatékony nyelvtanulásra.

 

Végvári Kamilla és Petneházi Lilla