Generációk egymás közt – avagy Mikulás meglepetése Szombathelyen

Bevezető: 
​Aznap délután a szombathelyi Új Nemzedék Közösségi térbe terveztem bemenni, hogy lazítsunk, csocsózzunk egyet a barátaimmal. Nagy meglepetésemre éppen egy program zajlott, ami nem volt más, mint egy minden korosztálynak szánt kézműves foglalkozás az ünnepekre. Először azt hittem, hogy zártkörű, szóval egy párszor megkerültem az épületet, míg egyszer csak észre nem vettek, hogy már egy csomó ideje csak járkálok az ajtó előtt, úgyhogy behívtak, hogy én is vegyek részt a programban. Bementem, körülnéztem és figyeltem, hogy miket lehet csinálni. Idősebb nénik a kézműves foglalkozást irányították, segítették, közben körülöttük kisgyerekek, kisiskolások, sőt meglepetésemre középiskolások és egyetemisták is voltak, hogy készítsenek valamilyen díszt.

Lehetett karácsonyfadíszt készíteni, melyekhez különböző minták, ruhaanyagok és persze színek álltak rendelkezésünkre. Eközben egy aranyos karácsonyi bábműsort adtak elő nekünk, ami nekem kifejezetten tetszett, mert utoljára ilyet kisgyerekként láttam.

Az előadás alatt beszédbe elegyedtem a barátommal, Gáborral, aki a közösségi tér vezetője. Megemlítettem neki, hogy nálam van a trombitám, amin már több, mint 12 éve játszok, mire kipattant a fejéből az ötlet, hogy legyünk spontánok és játszak el néhány karácsonyi dalt. Én először kicsit meglepődtem, de örömmel vállaltam, hogy eltrombitáljak néhány dalt. Ezután gyors kottanyomtatás és jöhetett a blatt, vagyis az első ránézésre játszás. Szerencsére rutinom kisegített és miután Gábor jel nélkül felkonferált, az ott lévők éneklésével és a trombitaszóval sikerült egy családias és kifejezetten meghitt pillanatot létrehozni. Ez nekem és a többieknek is annyira tetszett, hogy egy órával később még néhány másik dalt is eljátszottam az eseményen megjelenteknek.

Ezen felül egy kedves időskorú önkéntes, aki a programot támogatta, felajánlotta, hogy ha van kedvem, néha elmehetnék a helyi énekkarral zenélni. Úgyhogy kimondhatjuk, hogy ez a rögtönzött koncert nekem különösen jól sikerült. Ezután én is csináltam egy csinos kis karácsonyfadíszt, amit fel is akasztottam a fára. Nem sokkal később sajnos a program a végéhez közeledett, úgyhogy segítettünk elpakolni és mindenki vidáman, kellemes karácsonyi hangulattal ment haza.

Gál Marcell, 18 éves