Vigyázz, kész, felkéSzülés!

Bevezető: 
Amikor egy gyermek születik, akkor új család is születik. Nőből és férfiból anya és apa válik. Ez a folyamat a várandósság alatt kezdődik, sokszor meglehetősen göröngyös, nehézségekkel teli, de ez mind szükséges ahhoz, hogy a végén tényleg családként érhessenek a célba.

A szülésre mindenkinek egyedileg érdemes felkészülni, mert minden nő, minden várandósság más, és minden egyes születéstörténet teljesen egyedi. Mitől lesz jó egy felkészülés? Mitől lesz magabiztos valaki szülés közben? Mi teremti meg a biztonságos közeget egy gyermek világra jöttére? Nincs rá egységes megoldás. Én sem tudok kész válasszal szolgálni, inkább azt szeretném, ha az olvasóban minél több kérdés ébredne a cikk elolvasása után, mert sokszor nem is tudjuk, hogy mi minden befolyásolja a szülést, és hogy mi mit befolyásolhatunk szülés alatt.

Mikor lesz valaki jó pillére a családnak? Ha rendben van önmagával. Azt gondolom, hogy a gyermekvállalás részének kell lennie az önismeretnek. Hiszen akkor lehetsz jó szülő, akkor tudsz jó példát mutatni a gyermekednek, ha ismered önmagad, ismered a korlátjaidat és képes vagy fejlődésre. Már a baba tervezése alatt érdemes körül járni ezt a kérdést, de még várandósan sem késő önmagunk felé fordulni. Ha megtaláltuk az utat magunk felé, akkor könnyebb lesz a ránk váró sorozatos döntéshozatallal is megküzdeni, amikkel már a várandóság alatt is találkozhatunk.

A döntéseink meghozásában szerepet vállalhat egy jól megválasztott szülésfelkészítő tanfolyam. Ezekből a felkészítőkből is annyi féle van, hogy győzzön az ember választani.  Ami fontos lehet a választásnál, hogy foglalkozzon a várandósság alatt bekövetkező testi és lelki változásokkal is. A szülés folyamatát megfelelő mértékben járja körül, és adjon hiteles információkat a különböző beavatkozások hatásairól és mellékhatásairól. Legyen szó az újszülöttellátásról és a gyermekágyas időszakról is. Hasznos lehet az is, ha a környékünkön lévő kórházak és egyéb lehetőségek sajátosságairól is tudunk naprakész információt szerezni, mert eltérő szemléletmódokkal találkozhatunk a különböző helyeken.

Amikor kezd kialakulni egy váz a fejünkben a saját elvárásainkkal kapcsolatban, akkor meg kell választani a szülés helyszínét. Ma már számos opció közül választhat egy kismama. A merev kórházi protokolloktól kezdve az otthon háborítatlanságáig széles skálán mozognak a lehetőségek. Mindenki találhat saját természetének megfelelő körülményt. De figyelem, fontos, hogy pontosan tudjuk, hogy adott intézmény mit ért egyes kifejezések alatt (pl. nem minden bababarát, ami annak hangzik)!

Ha már a hely adott, akkor is van további lehetőség jobban személyre szabni a feltételeket. Lehet fogadni orvost, szülésznőt, dúlát és ezek bármilyen kombinációját is (egyes kórházakban bizonyos korlátok között). A választást az határozza meg, hogy kinek éppen mire van igénye, mi teremti meg a biztonságos légkör érzetét. Fontos tudni, hogy egy jó személyzet megválasztása jelentősen befolyásolhatja a szülésélményt. Néha egy bénán elejtett mondat is bevésődhet a vajúdó nő emlékezetébe, örök sebet ejtve, ahogy akár egy jó kísérő pedig felejthetetlen, csodálatos élményhez tudja hozzá segíteni az édesanyát és az újszülöttet.

Lehet készíteni szülési tervet, amiben megfogalmazod, milyen beavatkozásokat szeretnél és miket nem. Van, ahol ezt egy jó kommunikációs eszköznek tartják, de vannak kórházak, ahol nem néznek rá jó szemmel. Viszont, ha készítettél előre ilyet, akkor vajúdás során könnyebben tudsz hivatkozni az igényeidre, mert akkor már a gondolataid nem az érdekérvényesítés körül fognak járni.

A szülés nagyon erőteljes fizikai és pszichés folyamat. Ez lehet egy kiteljesedés, magasztos élmény, de meg kell említeni azt az helyzetet is, amikor ez nem így alakul. Elérkezik a szülés, te úgy érzed felkészült vagy, zajlik minden úgy ahogy elképzelted, aztán egyik pillanatról a másikra kártyavárként omlik össze. Igen, ez is megtörténhet. Ha ezt nehéznek és fájdalmasnak éled meg, akkor fontos, hogy ezt megtud osztani valakivel, feltudd dolgozni az élményt. Ha esteleg közvetlen környezetedben nem találsz erre alkalmas személyt, akkor segítségedre lehetnek a szülésfeldolgozó csoportok, létezik segélyvonal, fordulhatsz pszichológushoz is. Itt is sok lehetőség van, megtalálhatod a számodra legkényelmesebb utat.

A várandósság, a szülés meglehetősen összetett folyamat, rengeteget lehetne róla beszélni. Remélem, hogy az itt felvetett egy-két téma elgondolkodásra készteti az olvasót, és közelebb viszi majd céljai eléréséhez.

Judit (24)