Vajon mit gondolnak a fiatalok az Európai Unió jövőjéről?

Bevezető: 
Az új típusú koronavírus-fertőzés okozta járványhelyzet utáni első, az Európai Parlament által rendezett nagy létszámú rendezvény az Európai Ifjúsági Esemény (EYE2021) volt, melyet 2021. október 8-9. között tartottak a franciaországi Elzász tartomány fővárosában, Strasbourgban. Jómagam közvetlenül négy társammal a Nemzeti Ifjúsági Tanács delegáltjaként vehettünk részt az összejövetelen, ahol szoros kapcsolatot ápoltunk az erdélyi és kárpátaljai magyar diákokkal, valamint a Mathias Corvinus Collegium hallgatóival.

A konferencia első napja előtt érkeztünk, amikor lehetőségünk volt a vendéglátó várost megismerni annak építészetével és gasztronómiájával együtt. Bocskor Andrea EP-képviselőasszony meghívására részt vehettünk egy díszvacsorán Strasbourg egyik legimpozánsabb éttermében, ahol többek között Vlagyimir Putyin és Elvis Presley is megfordult már a történelem során.

Másnap reggel közösségi közlekedéssel jutottunk el az Európai Parlament épületébe, ahol egy alapos biztonsági átvilágítás után Bocskor képviselő asszony és Winkler képviselő úr vezetésével a magyar delegáltak megbeszélésén vettünk részt. Megismertük a nemzeti kisebbségek helyzetét és problémáit az Európai Unió vonatkozásában, valamint kijelöltük azokat az irányvonalakat, amelyeket közösen képviseltünk a teljes program során.

Az első vitán a klímaváltozás és fenntarthatóság kérdéskörét érintettük, klímavédő aktivisták álláspontjait hallgattuk meg, lehetőségünk volt hozzászólni is a beszélgetéshez, azonban ezzel nem éltünk. Tapasztalhattuk, hogy az Unió elkötelezett a környezetünk védelme iránt, emiatt különféle szabályozásokat, iránymutatásokat hoz, azonban ezeket meglehetősen gyakran kritizálják.

A nap legérdekesebb vitájának azonban egyértelműen a délután megrendezettet mondanám, melyen a magyar gyermekvédelmi törvényről volt lehetőségünk beszélgetni, mely igazán érdekes körülmények között zajlott kizárólag francia nyelven, nem éppen kifogástalan vitavezetés mellett. Aktív hozzászólói voltunk a feszült atmoszférájú diskurzusnak, kiélezettek voltak az elvi és álláspontbeli különbségek, melyek feloldására egyik fél sem törekedett igazán. Meggyőződésem, hogy amennyiben tényleg elfogadással és tisztelettel fordultak volna a partnerek egymás irányába, nem lett volna eredménytelen a vita végkimenetele.

Másnap egy workshop-jellegű beszélgetésen vehettünk részt az európai vonatközlekedés témakörében. Csapatokat alkottunk, ötletek sokaságával próbáltuk vonzóbbá tenni az említett közlekedési módot a fiatalok körében. Többek között szó volt egységes bérletrendszerről, az átszállási lehetőségek átláthatóbbá tételéről, valamint a DiscoverEU program kiterjesztéséről is. Személy szerint az összes program közül ez volt a kedvencem, mivel itt valóban azt érezhettük, hogy a javaslatainkat megfontolják, közösen meghozott álláspontjainkról az Európai Parlament intézményéhez kivonatot juttattunk el.

A legnagyobb értéknek azonban a személyes kapcsolati hálónk kibővítését említeném. Hasonló érdeklődésű fiatalok százaival beszélgethettünk, valamint a közös kikapcsolódásra is volt idő koncertek és belga sörök segítségével. Itt is meg szeretném ragadni a lehetőséget, hogy mindannyiunk nevében megköszönjem a szervezőknek a színvonalas esemény megrendezését, valamint Bocskor Andrea képviselő asszonynak és a Nemzeti Ifjúsági Tanácsnak, hogy lehetővé tették számunkra a részvételt. Reméljük, méltó módon tudtuk képviselni Magyarországot és a magyar fiatalokat európai döntéshozók és más nemzetek delegáltjai előtt.

Dobos Dominik, Szombathely