Csabai Garabonciás Napok

Bevezető: 
Mindez egy diákpolgármester-jelölt szemével.

A Garabonciás Napok (Gara) a békéscsabai ifjúság legmeghatározóbb eseménye. Azon kívül, hogy ez az ország egyik legnagyobb ifjúsági rendezvénye, nekünk, békéscsabai diákoknak is nagyon fontos a Gara. Ebben az évben október 4-7. között került rá sor. A rendezvénysorozat általában 3-4 napon át tart, és ilyenkor választ a diákság minden évben új diákpolgármestert és diákalpolgármestereket. A választás szigorú szabályok szerint és széles körben történik. Nagy hagyománya is van, a diákpolgámester-jelöltek táborát minden jelentkező iskola 1-1 diákja alkotja. Ebben az évben én voltam az iskolám (KÖZGÉ) jelöltje, így egy jelölt perspektívájából szeretnék írni pár gondolatot.

A Gara egyik legfontosabb, egyben nyitó programja a Fáklyás felvonulás. Fantasztikusan jó volt azt a hatalmas tömeget látni, velük együtt vonulni és realizálni, hogy mekkora energizáló hatása van az ifjúságnak, mennyire feltölt az, amikor egy csapat az ember nevét üvölti, és hogy neki szurkolnak. Fantasztikus érzés volt találkozni olyan emberekkel a városban, akik az általunk tervezett és készített kampány „uniformot” viselték. Ugyanis a választás alatt a jelölteknek, kampányfőnökeiknek és stábjaiknak fel kell építeniük egy egész témát, látványvilágot, díszletet és kampányt.

Véleményem szerint a Gara egyik leglátványosabb programja – a sok közül – a kampány happening. A happening az a műfaj, aminek a keretei között a stábok és jelöltjük kifejezhetik témájukat a legkreatívabb módokon, habár ez általában kampánytánc és -film szokott lenni. A résztvevő iskolák és jelöltjeik szinte minden programban szabad kezet kapnak, azaz mindenki a saját maga igénye szerint élheti ki kreativitását, persze normális keretek között. 

Élveztem minden percét a felkészülésnek, a kampánynak, majd a választásnak is. A kampányidőszak alatt a stáb mellett a jelöltnek is ki kell bontakoznia. Meg kell mutatnunk, hogy kik is vagyunk, miért is szeretnénk diákpolgármesterek lenni, és hogyan szeretnénk megvalósítani terveinket és céljainkat. Természetesen a sok munka mellett mindig akad időnk a kikapcsolódásra, csapat- és kapcsolatépítésre. Hisz a Gara egyik legfőbb célja, hogy a békéscsabai diákság összefogjon, hallassa a hangját, megmutassa azt, hogy igenis jelen van mindenhol, és igenis vannak igényei.

Ezúton szeretném megköszönni a támogatást a stábomnak, a kampányfőnökeimnek, barátaimnak, kollegáimnak, az összes jelöltnek, KÖZGÉ-s diákoknak és az összes olyan embernek, aki mellettem állt. Egy életre szóló élményt kaptam tőletek, és ezeket az emlékeket sosem fogom elfeledni. Már az első pillanatban, amikor eldöntöttem, hogy én jelölt szeretnék lenni megfogalmazódott bennem az is, hogy nemcsak kapni szeretnék az emberektől, hanem vissza is adni. A kampány alatt végig arra törekedtem, hogy én is adjak a többieknek emlékeket, élményeket, hogy ténylegesen maradandót alkossunk. Szerencsére a jelenleg megválasztott Békéscsabai Diákpolgármester, Szántó Zalán nagyon nyitott ilyen téren, és várja a jobbnál jobb ötleteket. Szeretnék itt is gratulálni Zalánnak a mandátumhoz! Nagyon szépen köszönöm, hogy részese lehettem egy ilyen fontos eseménynek, és hogy én képviselhettem a KÖZGÉ-t. Remélem, minél hamarabb találkozhatok sokakkal a következő Garán!

 

Írta:Toszeczki Richárd Márk

Képek forrása: https://garabonciasnapok.hu/index.php/kepek