Dunaalmási csemetekert

Bevezető: 
Már több mint egy éves Dunaalmáson az a csemetekert, amelyet a Vértesi Erdő Zrt. 2019 novemberében az Erzsébet Ifjúsági Alap munkatársaival, valamint dunaalmási fiatalokkal telepített

Az Országfásítási Programban az állami erdőgazdaságok saját területeiken több mint 550 hektár új erdőt telepítettek, ehhez kétmillió facsemetét és csaknem 100 tonna makkot használnak fel.

A dunaalmási általános iskola hetedik és nyolcadik osztálya egy éve szakszerűen ültetett el 1800 facsemetét Dunaalmás határában a régi római út mentén. Baráthné Maár Anett (8.osztály), Antal-Kalmár Petra (7.osztály) osztályfőnökök, valamint Soltész Babett Dunaalmási Csokonai Általános Iskola Szülői Munkaközösségének elnöke támogatta a fiatalokat a feladatban. Cserteg István megyei ifjúságszakmai koordinátor elmondta: „A Vértes Erdő Zrt munkatársai segítségével, gondos szakmai előkészítésével lett kiválasztva a születő erdő területe. A munkában a dunaalmási fiatalokkal 1800 facsemete került a helyére. Az ifjak egy táblát is helyeztek el a munkaterületen, büszkén vállalva munkájukat. A fiatalok erdeje ma körbekerített csemetekert, amely a vadaktól is védve van”.

A fásítási programban a fiatalok mellett, vízilabdás sportolók, valamint Esztergályos Patrik is dolgozott a hétvégén. A klímaváltozásban tettekben érdemes jó példát mutatni. A születő erdőben pedig otthonra lelnek a méhek is, amely további kedvező változásokra képesek. Soltész Babett: „A facsemeték ültetésében minden résztvevő jól érezte magát. Sok okos dolgot tanultak. Büszkék rá, hogy az ő erdejük lesz Dunaalmás határában.”

 

Kerekes Máté