Határok nélkül - Speciális Művészeti Fesztivál Egerben

Bevezető: 
A Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület 2017. június 26-30. között rendezi meg a fogyatékossággal élő emberek XXX. Országos és XII. Nemzetközi Speciális Művészeti Fesztiválját Egerben.

1987-ben Egerben került megszervezésre az első ilyen kulturális fesztivál, akkor még népdal- és néptánctalálkozóként, majd idővel több művészeti ággal bővülve összművészeti fesztivállá szélesedett, és évente más-más városban került megrendezésre.

Ez évben ismét Egerben talált befogadásra e különleges rendezvény.

A kulturális fesztivál elsődleges célja az értelmi fogyatékos emberek otthonaiban, rehabilitációs intézeteiben, napközi otthonaiban és speciális iskoláiban működő művészeti műhelyekben és kultúrkörökben végzett művészeti munka és kulturális tevékenység bemutatása. Ezen túlmenően azonban két olyan kiemelten fontos elvárásnak is meg kell, hogy feleljen a fesztivál, mint a kultúraközvetítés, azaz a sérült művészek sajátos látásmódjának közvetítése, hasonlóképpen számukra kulturális javak közvetítése, valamint az egyes európai műhelyek és alkotói közösségek egymás közti kapcsolatainak ápolása és kiszélesítése.

Az összművészeti fesztiválon 38 magyarországi szociális és oktatási intézmény, alapítvány, egyesület, és további 2 európai partnerszervezet közel 650 résztvevővel képviselteti magát.

A fesztivál fő vonulatát - az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően – a sérült alkotók és esetenként segítőik ének, néptánc, társastánc, moderntánc, vers- és prózamondó, színjátszó, hangszeres zenei, valamint bábjáték előadásai képezik.

E bemutatók színhelye a Gárdonyi Géza Színház lesz naponta 9.30-16.30 óra között. Évtizedes tapasztalat szerint a fesztiválon bemutatott produkciók és alkotások csaknem minden művészeti ágat és műfajt érintenek, illetve ezek csúcsteljesítményeit reprezentálják.

A többségi társadalom tagjaihoz való közelítés, az integráció lehetséges módon történő előmozdítását célozza az a kezdeményezés, hogy a sérült alkotók és művészeti csoportjaik az Eszterházy téren felállított színpadon is bemutatkozhatnak.

Délutánonként válogatott zenei- és táncprodukciók kerülnek színpadra, esténként koncerteken szórakozhatnak a résztvevők.

A kísérőrendezvények között kiemelt helyet kapnak az MSMME kiállításai – 30 év fesztiváljainak válogatott plakátkiállítása, a korábbi fesztiválok fellépőiről készült SZínpadkÉPEK portréfotó kiállítás, valamint a sérült alkotók munkából álló festménykiállítás – valamint az MSMKE speciális filmes napok filmvetítései.

A résztvevők számát és összművészeti jellegét tekintve Európában egyedülálló Speciális Művészeti Fesztivál programsorozata a befogadó város, Eger kulturális életének megkerülhetetlen eseménye kíván lenni, mely Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület szervezésében valósul meg.

 

A program lebonyolításához a szervezők önkéntesek jelentkezését várják, ezzel kapcsolatban érdeklődni az Új Nemzedék Egri Közösségi Térben lehet.