Előttem az utódom - extrákkal

Bevezető: 
Lakitelken megrendezett élménytábor beszámolója

Az idei nyáriszünetet egy emlékezetes, háromnapos táborral nyithatták meg azok, akik részt vettek az ISZOSZ (Ifjúsági Szolgáltatók Országos Szövetsége) „Előttem az utódom” programján 2021. június 21-23. között. A Lakitelken megrendezett élménytábor témája a fiatalok közötti együttműködés és kommunikáció fejlesztésére épült.

Az ország számos pontjáról érkeztek 16-18 éves tinédzserek. A tábori társaságot külföldi önkéntesek is színesítették, akik Spanyolországból, Oroszországból valamint Törökországból érkeztek hazánkba, az ESC (Európai Szolidaritási Testület) keretei között. A Kontyvirág Erdei Iskola az anyatermészet kellős közepén, Tőserdőben található, ezáltal zavartalan közeget biztosított ahhoz, hogy egymásra hangolódjunk. Az ott töltött napok során változatos, néha kihívást jelentő programokkal készültek a szervezők, amikkel igazán kimozdítottak minket a komfortzónánkból.

Az első nap végére sikerült egy olyan bagázzsá formálódnunk, akik úgy tekintettek egymásra, mintha régi cimborák lennének. A hely meghittsége és adottságai megkönnyítették az ismerkedést, ugyanis internetkapcsolat hiányában, a telefonok a táska legmélyére kerültek és helyette jókat beszélgettünk, kártyáztunk. A körbeszélgetéseknek köszönhetően mindenki megnyílhatott, megoszthatta érzéseit és kinyilváníthatta véleményét. A szervezett projektek mellett, bőven jutott idő szabadidős tevékenységekre, valamint a szervezők rugalmasságának köszönhetően, nekünk is volt beleszólásunk, hogyan alakuljanak a napjaink.

A tábor során örök emlékeket és barátokat szerezhettünk. Ezúton is szeretnék a csapat nevében köszönetet mondani Borda Balázsnak és Borsos Lászlónak, akik ezt az egészet lehetővé tették, és akik bebizonyították: igenis lehet, egymás számára ismeretlen fiatalokból, jó közösséget építeni, csupán három nap alatt.

Még mielőtt a Vas megyei különítmény nekilátott volna a hosszú autóútnak, tettünk egy röpke kitérőt Kecskeméten a települési ifjúsági munka egyik fellegvárában, ahol meglátogattunk több ifjúsági közösségi teret. A város számos pontján léteznek ilyen létesítmények, ahol minden a fiatalokról szól.

Az Eleven Közösség Tér egy valóságos paradicsom a környéken élő gyerekek számára, akik lemenekülve a panellakásokból, szívesen ütik el itt a délutáni órákat. A hely otthonossága és felszereltsége minden igényt kielégít, így nem csoda, hogy nagy sikernek örvend. Kósa András Csaba, azaz Oki idegenvezetésével meglátogattuk még az Ifjúsági Otthon pinceklubját a 10PERC-et, valamint a Kék Elefántot, ahol különböző szolgáltatásokkal várják az ifjú korosztályt.

 

Király Panka