Első lépések az egészséges életmód felé

Bevezető: 
Jelentősen megemelkedett az egészségükre odafigyelők száma

 

A világjárvány közepén jelentősen megemelkedett az egészségükre odafigyelők száma. Mivel több volt a megbetegedések száma, az emberek elkezdtek információkat gyűjteni a témában. Ezen oknál fogva az emberek egy része félni kezdett. Védekezve ez ellen pedig, elkezdtek odafigyelni önmagukra és környezetükre.

Sajnos az a példa van a szemünk előtt, hogy az egészséges emberek csak salátát esznek és kockás a hasuk, valamint a mindennapjaik nagy részét is az edzőteremben töltik. Ez ennél azért sokkal összetettebb.

Rengeteg alkotóelem szükséges ahhoz, hogy valaki egészséges életmódot élhessen, vagy legalábbis arra törekedjen. Ráadásul az egészséges életmód kialakításának is teljesen egyedi szempontok és ütem szerint kell történnie. Figyelembe kell ugyanis venni az adott személy genetikáját, betegségeit, adottságait és azt, hogy a környezete milyen hatással van rá és mit tesz lehetővé számára. 

Pontokba szedve körülbelül 6 tényező van, amire érdemes törekedni és az életünk szerves részévé tenni, hogy egészséges életmódot folytathassunk. Ezeket személyre szabottan és fokozatosan kell beépíteni a mindennapi szokásaink közé.

 

Az első és legfontosabb a megfelelő táplálkozás.

Ezekhez csak támpontokat adhatunk, amihez társul az ízlésünk és egészségügyi igényeink is. Nagyon fontos, hogy ne folytassunk időszakos fogyókúrákat vagy kövessünk internetes mintaétrendeket, amiket ki tudja milyen statisztikák alapján állítottak össze. Informálódjunk minél több helyről, könyvekből vagy merüljünk el szakoldalakban és azok alapján állítsuk össze étrendünket vagy keressünk egy erre alkalmas szakembert. Minden esetben az egészségünk a legfontosabb, nem pedig az ideál, amit a szemünk előtt lebegtetünk. Nagyon fontos, hogy sokszínű legyen étrendünk. Tartalmazza a zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, tejtermékek, sovány húsok minél több változatát.

 

Rendszeres testmozgás.

Régi, jól bevált eleme az egészséges életmódnak. Heti többször iktassunk be aktív testmozgást az életünkbe, ami legalább 20-30 percet vesz igénybe. A testmozgás millió meg egy formáját megtalálhatjuk környezetünkben. Válasszunk az érdeklődési körünk, adottságaink és persze célunk szerinti mozgásformát, amelyet örömmel végzünk heti rendszerességgel!

 

Folyadék!

Megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék. Leginkább a vízfogyasztást, mint szempontot emelném ki, amelyet minél inkább be kéne vonni a mindennapjainkba, szervezetünk szinten tartásának érdekében.

 

Elengedhetetlen szempont az aktív, pihentető éjszakai alvás.

Oda kell figyelni, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás meglegyen minden nap. Az elménk és a fizikumunk normál működésének érdekében. Ennek időtartama kortól, nemtől, foglalkozástól és személyes adottságainktól is változhat.

 

A "nevetés" a legjobb orvosság!

Nevetés! Mentális egészségünk fenntartása érdekében.

Egészséges kapcsolatok.

Nagyon fontos, hogy megválogassuk az emberi kapcsolatainkat. Elengedhetetlen, hogy kapcsolataink építsék jellemünket, valamint életünk aktuális szakaszát.

 

+1

Fontos továbbá, hogy szakítsunk időt meditációra, aktív és passzív pihenésre, vagyis igényeink és érdeklődésünk alapján kapcsolódjunk ki! Gondolkodjunk pozitívan és formáljuk azzá környezetünket is. Mindezeken felül pedig törekedjünk arra, hogy önmagunk legjobb formáját hozzuk minden nap!

 

Farkas Eunika