Költözz Salgótarjánba! Költözz a völgybe!

Bevezető: 
Új projekt van születőben

A #megvitatjuk műsorban (ami a völgyváros csapat és a tarján rádió közös élő beszélgetős műsora helyi történésekről, problémákról, világmegváltó gondolatokról) már szóba került a távmunka téma során egy Tulsa nevű kis amerikai város (kb. 400 ezer lakos, meg pár magasház…) lakosságnövelő programja, aminek keretein belül támogatja azokat az odaköltözőket, akiknek nem feltétlen kell, hogy ott dolgozzanak, de fontos, hogy ott éljenek. Ez a beszélgetés is kezdte megalapozni a költözz a völgybe gondolatát.

Elkezdtünk foglalkozni az elköltözött vagy a visszaköltöző emberekkel a #megvitatjukban.#  A Követőink rengeteg példát osztottak meg velünk. Csendes Jánost hívtuk adásban, aki feleségével már a telekvásárláson is túl van, elhagyják a fővárost és környékét és visszatérnek a völgyvárosba. A város hosszútávon sokkal élhetőbb és barátságosabb teret biztosít, viszont neki is a munkahelye távmunkában Budapesten marad.

Ezek a beszélgetések mind hozzájárultak ahhoz, hogy ráeszméljünk arra, hogy igenis vannak olyanok - nem is kevesen-, akik leteszik a voksukat a város mellett először vagy újra, itt próbálnak szerencsét, itt alapítanak családot, itt szeretnének élni és nem egy nyüzsgő metropolisban, vagy egy poros kis faluban (nem megsértve senkit).

János elmondta, hogy rizikós a döntésük, de tudja, hogy jól döntöttek a hazaköltözéssel, hiszen a mai világban az egészség megőrzése távol a szmogtól; a kiegyensúlyozott klíma; a biztonság; a megszokott környezet, ahova az ember születik sokkal fontosabb, mint a mindenféle szórakozási szolgáltatással is kecsegtető nagyváros, a rossz levegővel és a dugóval.

A következő műsorban tovább görgettük a dolgot… vannak olyan emberek, akik az utóbbi időben Salgótarjánba költöztek, de nem ide születtek?

Rögtön választ kaptunk: Vannak!

Rusznyák Balázs a Facebook követőink közül hozzászólásaival és javaslataival emelkedett ki. A privát beszélgetésekből hamar kiderült, hogy Balázs nem a “völgybe” született, sőt semmilyen kötődése nem volt a városhoz a Covid megjelenéséig. A műsorban említette, hogy az ideköltözésnél szempont volt az a tényező, hogy egy csodás erdei környezetben olcsón találtak ingatlant. Igaz a 4G és a szélessávú net nem mindig jó, de ezt kárpótolja a nyugalom, a friss levegő és a manapság egyre ritkább, kiegyensúlyozott klíma. Ahogy Balázs mondta “az első randin” beleszeretett a városba és környezetébe, igaz a mai napig sokszor van a fővárosban, de egyre kevesebbet.

Természetesen hozzánk lehet vágni azt a felvetést, hogy lokálpatrióta létünk miatt, mi csak a pozitív dolgokat és a jót látjuk. Ez nem igaz, csak próbálunk a jóval foglalkozni, a rosszat, negatívat pedig megpróbáljuk megoldani, vagy javítani rajta.

Elindítottunk egy kérdőívet hogy ne csak a mi véleményünk, tapasztalataink legyenek mérvadóak. A felmérésben a követőinket és a lakókat arról kérdeztük, hogy ők mit gondolnak a városról, mit jelent számukra a város előnyei, hátrányai, valamint mit hiányolnak. Nagyon fontos számunkra az, hogy a felmérések és kutatások megelőzzék az emberekkel közös projektjeinket, hiszen így lehet sokkal biztosabb alappal indulni és tervezni a jövőben.

A kérdőívben felmértük az általános igényeket, elvárásokat, aztán ezt vetítettük a városra. A kitöltők nagyrésze a 30 és 50 év életkor közé esett, de jelentős számban voltak 50 és 60 év feletti kitöltők, valamint érkezett 18 és 30 éves életkor között is kitöltés, ez az összes kitöltő 20%-át tette ki.

A völgyváros oldalon lett megosztva a kérdéssor, így egyértelmű volt, hogy Salgótarján és környéki emberek fogják kitölteni, vagy valaha volt salgótarjániak.

 

A rémisztgető cikkek és a városi legendák ellenére, az emberek nagyobb része szeret itt élni és nem tervez elmenni innen a mi felmérésünk alapján:

Ahogy Balázs és János is említette, nagy előnye a városnak a természet közelsége, érintetlensége, hogy eredeti állapotban vannak az erdők, nem lettek elcsúfítva különböző szolgáltató komplexumokkal. Drexler Szilárd többször is mesélt a podcastjainkban arról, hogy mekkora értéke van a térségnek ilyen szempontból és mennyire kiemelkedő mintapélda lehetne a környék az ökoturizmus területén. Kecsegtető a Salgótarjánba érkezők számára a főváros közelsége, de szerintem a legfontosabb, ami mérvadó lehet egy ekkora élethelyzet változásnál, az az ingatlanok ára.

A negatívum leírásokat is összeszedtük, ebből is van egy adaggal, de általában olyan problémát írnak le a kitöltők, amik szerintem más városban is előfordulnak. A problémák egy részén közös összefogással vagy felsővezetői felelősséggel lehetne változtatni. 

A lehetőségek, ötletek nagyon sok ember gondolataiban ott vannak. Látszik az, hogy a lakosság egy része nagyon aktív ilyen területen. Sajnálatos, hogy nem lett megkérdezve a véleményük ezeknek az embereknek, biztos sok kisebb-nagyobb mindennapi problémát lehetett volna megoldani.

Nagyon örültünk annak is, hogy egy-egy személyes üzenetet is kaptunk, vagy csak simán bizakodó írást, hogy hisznek és bíznak a helyi fiatalokban.

Főképp Balázs és János, de több ember története is elindította az új projektünkről való ötletgyűjtést.  Ez a “Költözz a völgybe”, melynek az a lényege, hogy egy olyan átfogó platformot hozunk létre, amely segít abban, aki ide szeretne költözni, illetve itt él, a böngésző használata során egy pozitív városképről kapjon információt. A híradásokban sajnos ritkán van szó a völgy mindennapi szépségeiről, a város adta pozitív lehetőségekről, így erre próbáljuk meg felhívni a figyelmet az oldalon.

Terveink között szerepel az informatikai ágazatban dolgozók megszólítása, hiszen nekik a legegyszerűbb a távmunka kialakítása. Menő iroda a zöldben!

A járványhelyzet is megmutatta, hogy az emberek kreatívabbak és hatékonyabbak tudnak lenni a munkájuk során, hogyha nem egy fővárosi irodaház 5. emeletének 123-as asztalánál ülnek, hanem olyan környezetben, ahol ők is komfortosan mozognak.

Ez a környezet miért ne lehetne otthon, vagy egy közösségi irodában az erdő közepén?

Terveink között szerepel egy ilyen tér kialakítása, így biztosítva egy újabb lehetőséget a lehetséges ideköltözőknek.

Hamarosan véglegesen elkészül a „Költözz a völgybe” Facebook felületünk is. A naprakész dolgokról a völgyváros FB oldalán tudnak értesülni a kedves olvasók.

 

Kisbali Bence