Senkit ne hagyj hátra!

Bevezető: 
Szolnokon egy téli haláleset rázta meg a diákságot, amikor egy átmulatott éjszaka után egy tizenhét éves fiatal belefulladt a kiöntött Tiszába. Az esetnek több tanulsága is akad. A legfontosabb talán az, hogy a baleset megelőzhető lett volna, ha az ittas fiút nem hagyják egyedül társai.

Bármennyire is szomorú, egy idő után, mint minden ilyen eset a feledésbe merül. Ezért döntött úgy az önkormányzat, hogy a diáktanáccsal együtt egy prevenciós programot indít a fiatalok védelme érdekében. Ennek kapcsán a diákok – szolnoki diákönkormányzat tagjai által tervezett és a helyi önkormányzat által legyártatott – „Senkit ne hagyj hátra!” feliratú karkötőt készítettek.

A karszalag célja a figyelemfelhívás, hogy a fiatalokat emlékeztessük, ahányan elindultak szórakozni, annyian is jöjjenek haza.

A legtöbb, amit tehetünk, hogy sokkal tudatosabban figyelünk társainkra, s ez a karszalagokkal mindig szem előtt lehet. Szolnok nagyobb rendezvényein és fesztiváljain is folyamatosan osztogatják a Városi Diáktanács és Gyermektanács tagjai. A visszajelzések alapján pedig nagy sikernek örvend az ötlet.

Persze tudjuk, hogy egy karszalaggal nem lehet megváltani a világot, viszont elegendő lehet egy hatásos figyelemfelhíváshoz.