X. Esélyegyenlőségi Nap Szombathelyen

Bevezető: 
Immáron tizedik alkalommal 2017. május 8-án került megrendezésre az Esélyegyenlőségi Nap Szombathelyen. Idén a Vas Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház, az Új Nemzedék és a Vasi Ifjúságért Egyesület koordinálásával valósult meg.

A program keretében a szombathelyi általános iskolák tanulói interaktív foglalkozások, játékos feladatok keretében ismerkedtek a fogyatékkal élők mindennapjaival különböző állomáshelyeken. Így találkoztak a terápiás kutyák munkájával, a sötétszobában pénzt ismertek fel, zöldségeket válogattak, megismerkedtek a Braille írással, a hallássérültek állomáshelyén jelnyelvet tanultak, kipróbálták a kerekesszékben való közlekedést, az ülő röplabdát, és megtudhatták hogyan kell színkottával zenélni.

A 12 állomáson 10 csapat vett részt, 6-6 állomást érintve. A csapatok az állomásokon 25 percet töltöttek el és szereztek új ismereteket a fogyatékkal élők mindennapjaival kapcsolatban. Az állomáshelyek vezetését, az adott területet képviselő fogyatékkal élő személyek, illetve szakemberek látták el. Az egyik állomáson például a látássérült Horváth Nikoletta, újságíróval, Szombathely büszkeségével, az Öröm ABC szerzőjével beszélgethettek a fiatalok. Niki egészen fiatal korában veszítette el látását, és jelenleg is egy ritka betegséggel küzd mindennapjaiban. Niki, a betegsége ellenére lenyűgözően pozitív ember, aki mindig képes meglátni a dolgok jó oldalát, és akire egy példaképként tekinthetünk. 

A rendezvényen több mint 140 fiatal vett részt, a lebonyolításban pedig további 30 felnőtt segítő (együttműködő partnerek és segítőik, Aranyhíd EGYMI dolgozói) és 15 önkéntes fiatal közreműködött. 

A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának a támogatásával valósult meg.

Fotók: Herczeg Ákos