Társasjáték a Veszprémi Közösségi Térben

Bevezető: 
Valamikor 2014 végén megalakult Veszprémben egy kis társasjátékos csapat

Kezdetben csak ritkán voltak események, de 2015 elején már hetente, minden szerdán volt társasjáték. Egy-két kisebb megszakítást és az utóbbi 2-3 évben szokásos nyári szünetet leszámítva azóta is őrizzük ezt a hagyományt.

Többszöri helyszínváltás után 2018 elejétől az Új Nemzedék Veszprémi Közösségi Tér (később Erzsébet Ifjúsági Alap Közösségi Tér – a szerk.) társasjátékos csapata lettünk. Azóta szerdánként a közösségi térben játszunk. Ez talán az eddigi legjobb helyünk. Társasjátékok a közösségi térben is vannak, élni is szoktunk ezzel a lehetőséggel. De a játékosaink is szoktak hozni saját játékokat, így mindenkinek vannak már kedvencei a többiek készletéből, és az új szerzeményeinket is egymásnak mutatjuk meg először.

Mint minden közösségben, nálunk is elmennek néha a régi tagok, de szerencsére mindig jönnek újak is. A csapat nagy része egy többé-kevésbé állandó, összeszokott társaság, de mindig szívesen látjuk az új játékosokat. Eseményeink nyilvánosak és ingyenesek. Rutinos játékosaink általában hoznak játékokat, de mindig szívesen ismerünk meg új játékokat az új játékosoktól.

A csapat ízlése elég vegyes, többféle típusú játékot kedvelünk. Szeretjük a gyors, rövid játékokat is, de szívesen elmélyülünk hosszabb, összetettebb játékban is. Szívesen játszunk történethez kapcsolódó játékokkal, amelyek szólnak valamiről, de a történethez csak kevésbé, vagy egyáltalán nem kapcsolódó, gondolkodtató játékokat is előnyben részesítjük. Jöhet egymás elleni játék is, de együttműködni is szeretünk. Lehet új és régi játék, lehet kicsi és nagy dobozban, lehet asszociációs, logikai vagy stratégiai, mehetünk pontokra vagy konkrét célok elérésére, a lényeg a játék öröme. Gyakran teljesen különböző játékok kerülnek elő egy-egy eseményen. Nyitottak vagyunk mindenre és mindenkire.

A legfontosabb, hogy ez csak játék. Természetesen jó érzés megnyerni egy játékot, és törekszünk is rá, de az élmény fontosabb. Van olyan, hogy játék közben keresztbe kell tenni egymásnak, levenni a tábláról a másik játékos figuráját, elzárni előtte az utat, elvenni egymástól a megszerzett, pontot érő tárgyakat, stb. de ezt soha nem vesszük komolyan. Így még a kifejezetten egymás elleni játékok is összehozzák a csapatot. Az együttműködős játékokról nem is beszélve… Így mindig örülünk, ha látjuk egymást. Elég vegyes a társaság korra, nemre, vérmérsékletre és a kedvelt játékokra nézve, de kortól és nemtől függetlenül tegeződünk, vérmérséklettől függetlenül mindig jól elvagyunk egymással, mindig örülünk, ha találkozunk, és még ha mindenki mást játszana, akkor is mindig könnyen megegyezünk. Játszunk ilyet is, olyat is. És nem mindig az nyer, aki azzal a játékkal akart játszani. :)

A legjobb, hogy csak mi vagyunk és a társasjáték. Nem érdekel a külvilág. Eshet az eső, fújhat a szél, lehet bármilyen gondunk-bajunk az életben, nem érdekel. Ezeket mind félretesszük, leülünk a játékasztalhoz, hagyjuk, hadd sodorjanak el a gyors játékok, vagy belemerülünk egy hosszabb, mélyebb játékba, és jól érezzük magunkat. Feltöltődünk, felfrissülünk, élményt kapunk. Ha várjuk, hogy történjen már valami jó, csak a szerdát kell megvárni, és történik. Felváltjuk a stresszt a játék izgalmával, a gondokat a játék örömével, a zűröket néhány óra boldogsággal. Izgalommal és örömteli várakozással lépünk be a közösségi térbe, és feltöltődve, elégedetten lépünk ki újra a külvilágba.

Minden régi és új játékosunkat szívesen látjuk. Mindenkinek jár néhány óra boldogság.

 

Mészáros András