Versem versmondó verseny

Bevezető: 
Ifjú költők mutatkoztak be a napokban Tatabányán. A fiatal tehetségek saját költeményeiket adták elő a nagyérdeműnek. Érdekes dolgokat árulnak el a verseik. Június 12-én a tatabányai Új Nemzedék közösségi tér adott otthont a VERSem versenynek. A Peron Boldogítók önkénteseivel közösen szervezett programmal a fiatal tehetségeknek kívántak lehetőséget biztosítani a bemutatkozásra. Az ifjú poéták egy vagy két saját verssel jelentkezhettek a versenyre.

Az esemény különlegessége az volt, hogy nemcsak fiatalok léptek fel, de fiatalok is részt vettek a szervezésben és a verseny lebonyolításában. Kustra Dávid, a Tatabányai Szakképzési Centrum Bánki Donát – Péch Antal Szakgimnáziumának tanulója nemcsak a verseny megvalósításában vállalt szerepet, de két költeményét, a Horrormesét és a Jimi Hendrix emlékére írt Bíborködben elveszve című művét is előadta.

Képgaléria: Ezekkel a versekkel mutatkoztak be a fiatal tatabányai költők
Kovács Adrián szintén két verssel indult (A balerina; Burokból az életbe), ahogy Sólyom Fanni is: egy szerelemi témájú, és egy, az élet mélységéről szóló versét adta elő. Horváth Krisztina Megy a vonat című, rendhagyó műve is nagy sikert aratott, ahogy Börzsei Dávid Amikor elered című alkotása is. Petrohán Norbert nem jelent meg az eseményen, de a szervezők elárulták, hogy a fiatalember szabadidejében rappelni szokott, így pályázatra beadott műve is ilyen stílusban vált volna igazán élvezhetővé.

A zsűriben helyet foglalt Bárdos Virág, a Bánki Donát Szakközépiskola magyartanára, Monos Krisztina, A Vértes Agorája munkatársa, a fiatalságot pedig Hornyák Balázs képviselte a TSZC Mikes Kelemen Felnőtt és Ifjúsági Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája diákja. Az értékeléskor két szempontot vettek figyelembe, dominánsan magát a szöveget, emellett pedig az előadásmódot is pontozták.

– Nagyon nagy élmény volt meghallgatni a gondolataitokat versbe öntve. Sokszor meglepően mély tartalmúak voltak ezek, amik nem a világ derűs, hanem a negatív, sőt néha hátborzongató oldaláról szóltak. Emellett a szerelem természetesen örök forrás, és a Jimi Hendrix-versen is érezhető, hogy mennyire közel áll a téma a szerzőhöz. Úgy látom, hogy fiatalként is próbáljátok az élet mélységeit megragadni, ami nagyon jó, ezért arra buzdítalak titeket, hogy csak így tovább! – mondta el útravalóul Bárdos Virág a verselőknek.

A VERSem verseny szervezői, résztvevői és a zsűritagok az eredményhirdetés után 
Fotó: Sz. Sz.

Az összpontszám alapján első lett Börzsei Dávid, aki egy pizzázást nyert. Kovács Adrián A balerina című alkotását és Kustra Dávid Jimi Hendrix-emlékversét holtversenyben a második helyre ítélték a bírák. Jutalmuk egy ingyenes lovaglás lett. Sólyom Fanni szerelmes verse a harmadik helyen végzett, amiért könyvjutalmat kapott. Emellett minden résztvevő oklevelet vehetett át, a zsűritagoknak pedig egy-egy doboz csokoládéval köszönték meg a munkáját.

Börzsei Dávid elárulta, hogy hat éve ír verseket, sőt a legjobbakat már kötetbe is rendezte.
– Eleinte kínos, másokat megbotránkoztató vagy megdöbbentő dolgokról írtam vicces műveket, mert úgy éreztem, hogy komoly témákban még nem tudnék jót alkotni. Amikor már nem éreztem ezt a „hiányosságot”, megpróbálkoztam mélyebb költeményekkel is. Úgy érzem, sikerült megtalálnom a hangom. Nemrég a legjobbakat kötetbe szedtem, amihez elkészítettem a grafikákat is. Most az a célom, hogy segítséget vagy szponzort találjak a kiadáshoz – árulta el a fiatalember, aki jelenleg az érettségi eredményeiért izgul. Magyar-angol szakos tanár szeretne lenni, a budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetemre adta be a jelentkezését.

Kovács Adrián hasonló álmokat dédelget a költészet terén: a 20 éves fiú rengeteg verset ír, amikből már két teljes kötetet is összeállított Rólunk (2014-2015), illetve Ébredés a sötétségből (2016-2017) címmel. Jelenleg a harmadik gyűjteményen dolgozik, emellett saját honlapot vezet, és angolul is ír verseket.