Térfigyelő

Bevezető: 
Ifjúsági Konferencia Békéscsabán

Békéscsabán merészet gondoltak és a nyár kellős közepére, július 21-ére ifjúsági konferenciát szerveztek. A hármas szervezés jó ötletnek bizonyult, ugyanis nem csak az erőforrásokat tudta összeadni Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata, az Erzsébet Ifjúsági Alap és a Táliber Közösségfejlesztő Alapítvány, hanem a résztvevők mozgósítása is sikeres volt. Több mint ötvenen gyűltünk össze döntéshozók, ifjúsági szervezetek képviselői, ifjúságsegítők, felnőtt segítők, a települési ifjúsági munka szereplői, érdeklődők azért, hogy a települési ifjúsági munkáról hallgassunk előadásokat, beszélgessünk, osszuk meg saját tapasztalatainkat, véleményünket, gondolatainkat a World Cafe-kban.

 

A konferencia rendhagyó módon indult, a regisztrációval és büfével egybekötve World Cafe-ra invitálták a szervezők az érkezőket. Három téma mentén volt lehetőség a vélemények megosztására. A módszer jellegéből adódóan bármelyik témába bármikor be lehetett kapcsolódni, de jellemzően mindenki leragadt annál az asztalnál, ahova először leült:

1. Hogy érzik magukat a fiatalok 2021 Magyarországán: Árpádhalmon, Békéscsabán, Derecskén, Méhkeréken…?

2. A pandémia hatása az ifjúsági területre (szakmára, felnőttekre, fiatalokra, rendszerekre, finanszírozásra…)

3. Ki hogyan szólítja meg, éri el, vonja be a fiatalokat? Kinek mi vált be, mi nem?

A megnyitó előtt az asztalgazdák rövid összefoglalója alapján a többiek is bepillantást kaptak a reggeli World Cafe történéseibe. Eget rengető újdonságokra nem jutottunk, viszont jólesett beszélgetni, egészen más hangulatban tudott elindulni a konferencia.

A megnyitóban elhangzott, hogy mi is adta a konferencia apropóját:

  • Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 2021. június 28-án fogadta el 2021-2025 időszakra szóló ifjúsági koncepcióját és cselekvési tervét, ami közel másfél év alatt készült el közösségi tervezéssel,
  • az Erzsébet Ifjúsági Alap 2021-ben indította szakmai/módszertani tanácsadási programját települési vagy térségi szintű ifjúsági stratégiai dokumentumok elkészítéséhez, aminek keretében országosan több mint 50 önkormányzat számára nyújt támogatást,
  • a Táliber Közösségfejlesztő Alapítvány szakmai vezetője volt a békéscsabai Ifjúsági Közösségi Felmérésnek, valamint sikeres pályázatot nyújtott be a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődés Kollégiumához a konferencia megszervezésére.

A Táliber Közösségfejlesztő Alapítvány 2018 februárja óta szervezi meg évente a TÉRFIGYELŐ ifjúsági konferenciát. Volt már vendégük Géczi János József Attila-díjas író, az ikonikus Vadnarancsok és A Bunkerrajzoló c. könyvek írója, legendás megyei szórakozóhelyek tulajdonosai, ifjúsági közösségi terek működtetői, ifjúsági szakemberek. Idén település vezetők, projektek közreműködői, fiatalok, közösségfejlesztők, ifjúságsegítők beszéltek saját tapasztalataikról, de nemcsak beszéltek, hanem beszélgetünk is.

A konferencián az előadások és beszélgetések mellett jó gyakorlatok is bemutatkoztak, így pl. fotókiállítás formájában a Békéscsabai Alkotó Média (BAM). Ezzel a kiállítással egyúttal emlékeztünk a tavaly elhunyt Szász Attilára is, a BAM egyik alapítójára, aki 2010 óta volt a békéscsabai ifjúsági közélet krónikása, támogatója.

De bemutatkozott még a Táliber Közösségfejlesztő Alapítvány Játszótéri programja, a Puszta Ötös Térségfejlesztő Egyesület és a Békéscsabai Ifjúsági Közösségi Felmérés Békéscsaba, 2020 program is.

A zárás utáni pakolás során, de napok múlva is többször beszélgettünk a tapasztalatokról, eszünkbe jutott egy-egy előadás felvetett kérdése, dilemmái, többek között az, hogy míg egy döntéshozatali folyamat során hónapok, esetleg évek telnek el, az a fiatalok szempontjából esetleg azt is jelenti, hogy mire megvalósul pl. egy beruházás, kedvező döntés születik egy ügyben, addigra elmegy egy generáció a településről. Vagyis a fiatalok szempontjából egyáltalán nem mellékes, hogy egy-egy döntési folyamat milyen hosszú. Előfordul, hogy azok a fiatalok, akik érdekeiket képviselve beleállnak egy ügybe, nem élvezhetik a sikert, az eredményt, mert az életük már más városba viszi őket. Akik pedig belenőnek ebbe a helyzetbe, talán nem is ismerik az előzményeket, a kezdeményezőket, a történetet, amihez kapcsolódhatnának. Ahogy a reggeli World Cafe-ban elhangzott, a fiataloknak mindig minden nagyon sokszor kell elmondani. de szerintünk a felnőtteknek sem árt, ha mi is sokszor mondjuk.

 

Sóki Benedek