Veszprémben járt Volum András, az ENSZ ifjúsági küldötte

Bevezető: 
A gyakorlati élet kihívásait hogyan kezeli az oktatás és azon túl fiatalokkal kapcsolatban lévő szervezetek, a társadalom idősebb tagjai? Mert más-más helyzetben van egy elit gimnazista és egy korai iskolaelhagyó, de mégis járhatnak egy cipőben, ha a családi modelleket, mintákat, történeteket tekintjük. Egymás gyökereinek ismerete nélkül gyakran lehetünk előítéletesek és könnyedén gyártunk sztereotípiákat. Az érvényesülés mindig nehéz. A holisztikus szemléletmód, élettapasztalatok átadása, megtanítása és megtanulása társadalmi felelősség, emellett integrációra és érzékenyítésére is szükség van, hogy a személy egyéni útjai a társadalmi jó, vagyis a fenntarthatóság irányába mutassanak.

Városunkban járt Volum András, az ENSZ ifjúsági küldötte, az ENSZ-ben közösen megfogalmazott célok Veszprémi vonatkozásaiban keresett hidat. A Veszprémi Ifjúsági Ház, mint a Veszprémi Diákönkormányzat mentora, a Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont a Zöld Diákparlament szervezője, az Új Nemzedék Központ munkatársai, helyi fiatalok és Hegedűs Barbara a város legfiatalabb önkormányzati képviselője is részt vett.

A célterületekben az oktatás témaköre moccantja ki a magyar fiatalokat, ahol véleményt képesek megfogalmazni - nem csoda, hogy innen van tapasztalatuk-, idejüket itt töltik. Pedig minél több projektmunka szükséges, hogy kritikai gondolkodásukat fejlesztve aktív állampolgárokká váljanak. Teszik ezt a generációs szakadékok útvesztőjében, ami mindig nagy erőpróba, úgy az ENSZ-ben, mint itt a megyeszékhelyen. A nők speciális helyzetéről, roma integrációról, elsivatagodásról és a népvándorlásokról is szó esett a találkozón!

Jómagam, mint az ifjúság egyik tagja, minden szempontból hasznosnak találtam a megbeszélést. Szükségessé vált napjainkra, hogy abba hagyjuk a generációin közti hatalmas falak építését és végre csapatként építsük társadalmunkat. Ez egy remek kezdeményezés volt, ahol mind a fiatalság, mind az idősebb generáció is képviselte magát anélkül, hogy a kor, a szakma, vagy bármi más megkülönböztető tényező zavarta volna a felet a megegyezésben. Mindenképp fontosnak tartom, hogy a jövőben egyre többen nyilvánítsanak véleményt. Rengetek lehetőség van ezekben a hasznos párbeszédekben mindenki számára. Várom a következő alkalmat, mikor ismét összeülhetünk, remélhetőleg még többen, valamint, hogy véleményünknek hangja is kellően erős lesz.- mondta Hegedűs Ági középiskolás a találkozót követően.

Volom András ősszel érkezik vissza Veszprémbe, hogy egy nagyobb körben közvetítse a véleményeket és aktív közösségekkel is találkozzon.

Címkék: