Kicsengettek! kalandnap

Bevezető: 
Hamarosan felkerül az utolsó „V” betű is az iskolai táblára és megkondul a várva-várt nyári szünetet jelző csengő. Június 10-én szombaton iskolatáskák helyett túra hátizsákokba pakolt a kalandvágyó diáksereg, továbbá az aktív pihenést előnyben részesítő családosok és sportkedvelő közösségek is ugyanazon kihívás teljesítésére készültek: a tatabányai kalandnapra.

A Peron Music Alapítvány Boldogítók szervezésében és Az Új Nemzedék Közösségi tér együttműködésében megrendezésre került Kicsengetnek Kalandnap c. ingyenes rendezvény, szombaton a Turul parkolónál közel 100 résztvevőt mozgatott meg különböző ügyességi-, tájékozódási és bátorsági pályák segítségével. Az 5 állomást teljesítő egyéni vagy csapatban indulók személyes határaikat feszegetve felejthetetlen emlékeket szerezhettek a nyári napon. 
A Vasalt Utak csapatának hála a résztvevők kipróbálhatták mászó tudásukat a via ferrata útvonalán egy tapasztalt túravezető kíséretében. Miközben a köveken kapaszkodva jutottak egyre feljebb, megpillanthatták Tatabánya városát madártávlatból és közvetlen betekintést nyerhettek a sziklákon élő természeti csodákba, a helyi állatvilág nyomaira bukkanva. A haladó mászók agytekervényeit is megmozgattuk egy memóriajátékkal, hiszen bizonyos szakaszokon egy nyári hangulatú versrészleteket rejtettünk el. A kalandorok útjuk végén a felidézésért nem csak élményekkel gazdagodhattak, hanem cserébe finom ajándékokat zsebelhettek be. Ezenkívül erdei kötélpályákon együttműködést és bizalmat építhettek a csapattagok egymással, ami alapvető fontosságú a mindennapi élet boldog 
A Gerecse Tájfutó Egyesület állomásán a felnőtt erdei pontkereső állomáson kívül számos feladat várta a csöppségeket is. A térképes kirakón kívül a mini mátrix nevű tájékozódási játkban vehettek részt a kicsik, mely során 4x4-es végig kellett menni a lehető legrövidebb időn belül a kijelölt pályán, érintve a kijelölt doboz alakú pontokat. A fanatikusok többször is végigfutottak az izgalmas terepen. 
A fák között kifeszített köteleken trükkös akrobata mutatványok vonzották a bámészkodó szempárokat, amit a Budapestről érkező Gibbon Slackline klub biztosított számunkra. Az egyre népszerűbb, rendkívüli egyensúlyérzéket és koncentrációt igénylő sportot hobbiként űzik hazánkban és a kalandnap lehetőséget biztosított, hogy a résztvevők könnyebb és nehezebb verzióban is tesztelhessék az extrém sportot. 
A Gerecse Petanque Egyesület állomásán az ősi civilizációkból származó golyós játéké volt a főszerep, amely a többi mozgást igényló állomások között egy kis pihenést biztosított. Azonban a figyelmet és a pontosságot igénylő labdajáték itt sem engedte, hogy lazítsanak a játékosok, a pihenésre a Lazuló placcon lehetett szert tenni, ahol a napon sütkérezve babzsákokon, zenét és madárcsicsergést hallgatva tudta az ember kikapcsolni magát a világ zajából.